12-01-06

Friends...

Deze week kwam Justin in een vreemde situatie terecht. Het gecompliceerde gegeven die me te beurt viel kan men plaatsen onder de noemer het begrip vrienden/vriendschap. Wat zijn vrienden... En houd het begrip vrienden/vriendschap nog wel stand in deze maatschappij. Voor iemand als ik die een solitairy life heeft is vriendschap iets van onnoemelijke waarde. Alleen al omdat dit zoveel goed maakt wat de onnoemelijke hardheid die er soms heerst in de maatschappij te nuanceren met de mooie zachte kant van het menselijk denken. Het probleem voor mezelf zit hem ergens in het feit dat ik de noemer vriend enkel toeschrijf aan personen waar ik voor door een vuur ga. Dit zijn ook de mensen waar ik op vertrouw en ook dingen aan toevertrouw. Kortom mensen die me dus nauw aan het hart liggen. Wat als je er op een moment achterkomt dat die persoon die een vriend is aan jou de kennis geeft dat hij bepaalde info niet met jou deelt omdat hij zogezegd zijnde het risico niet wil lopen dat ik het niet kan verzwijgen. Dit is wat me deze week te beurt viel en die me ergens aan het denken zette. Als een vriend dit zegt tegen u, mag je dan teleurgesteld zijn in wat normaal wederzijdse vriendschap hoort te zijn? Als je zelf enkel het woord vriend gebruikt voor mensen die je vertrouwd, mag je zich dan gekwetst voelen? Of ligt het aan Justin die te hoge eisen of definities stelt onder het begrip vriendschap. Op een vreemde manier raakt het toch wel een mens als je dacht een vriend te zijn en het naar je normen van je vriend naar jou toe meer op een kennis lijkt. Moet je dan het zelfde voor hebben met die vriend en hem degraderen tot kennis omdat hij niet het echte vertrouwen in jou geeft die een goede vriendschap zo eigen is? Ik zou het echt niet weten. Voor mij is het simpel en eenvoudig, vriendschap is de acceptatie van zoals je bent, met je + en - punten en bovenal iemand die er is en een arm om je heen slaat en zo zonder woorden zegt, vriend het komt weer goed. Ik ben zeer selectief als het gaat om vriendschap, ik kies ze niet zomaar uit, want de criteria (zie hierboven) is een graadmeter van een sociale verbintenis. Je mag nu eenmaal selectief zijn, omdat er altijd bloedzuigers loeren en mee gaan profiteren van wat jij in huis heb. Waar ik vrijwel zeker van ben is dit.

Een van de kostbare menselijke verschijnsels is vriendschap. Ik heb persoonlijk een paar echte vrienden en een aantal vage randfiguren. Echte vrienden zijn zeer zeldzaam. Je hoort vaak vrouwen zeggen dat ze een hartsvriendin hebben, maar mannen zeggen niet dat ze een hartsvriend hebben, omdat het in de mannen wereld niet past, je wordt gauw gezien als een softie. Mannen zijn meer geneigt om te zeggen dat ze maten hebben dan vrienden. Maten heb je als je in de kroeg gaat doorzakken en voetbal kijken, de zogenaamde echte mannen, yeah right.

Ik spreek over echte vrienden, vrienden die je af en toe spreekt of ziet, of juist vaak spreekt of ziet. Soms komen zij op momenten dat je ze juist niet verwacht, zoals tijdens een moeilijk periode die je door maakt. Een veel gehoort argument is dat vrouwen in het algemeen over alles kletsen, het maak niet uit over wat. Ik bemerk dat bij een klein gedeelte mannen dat dit even sterk is als bij vrouwen, wat betreft dat kletsen. Deze plaats ik dan onder de noemer kennis.

Een vriend zei me dit ooit eens, “je denkt teveel”. Waarop ik antwoordde “ Een denker die denkt is in beweging, niet andersom!” nietszeggend glimlachte hij naar mij en waren er geen woorden nodig om te zien dat hij met die uitspraak kon leven.

Een grote vriendschap was geboren.

18:10 Gepost door Justin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Boezemvriend Hartsvriend.
Het bestaat.
Ik denk dat jij een voorbeeldige kameraad bent.
Makkers.
Maes.
(OK, voor dat laatste werd ik betaald :-))

Gepost door: Fresco | 13-01-06

Vriendschap Ja daar vraag je wat Justin. Ik denk dat het vrij normaal is dat jij je gekwetst voelt omdat hij jou niet zo vertrouwd als jij hem. Blijkbaar denkt hij anders over jullie vriendschap. Anderzijds mag hij natuurlijk zelf weten wat hij wel of niet verteld maar om nu tegen jou te zeggen dat hij niet het risico wil lopen dat jij niet kunt zwijgen? Ik zou het niet fijn vinden als een vriendin dat tegen mij zou zeggen. Ook ik hecht veel waarde aan een vriendschap en ik ga er dan ook stellig van uit dat wat ik aan een vriend of vriendin toevertrouw dat het onder ons blijft. Dat zelfde geldt natuulijk voor mij. Misschien kun jij je vriend vragen waarom hij die uitspraak deed en kun je aangeven dat het bij jou niet lekker voelt. Als je het niet uitspreekt kan het zijn dat het jullie vriendschap niet ten goede komt.
Succes Justin en ik denk dat je een hele goed vriend bent.
Fijn weekend.
Lieve groet

Gepost door: Purplerose | 13-01-06

De commentaren zijn gesloten.