31-10-06

Nostalgie...

circus

Toen ik daarnet door het dorp reed werd ik als het ware overvallen door een beetje nostalgie. De aanzet was de pamfletten die zo typerend rond de verkeersborden of elektriciteitspalen worden gehangen, die de kennis geven dat het circus op komst is.. Circus Barones, sounds in ieder geval trés chic. De borden zijn nog net zoals in mijn kindertijd. Een soort dun houten plaatje met een poster die je laten wegdromen van die lieve olifant, te gekke clown en niet te vergeten de enige echte wildcats. What you see is what you get! I don’t think kids.

Ergens niet zolang geleden, (kwestie van zich niet te oud te gaan voelen) was dit in mijn kindertijd niet anders. Ik herinner het me nog zoals het gisteren was. In de kleuterschool die ik liep kwam dan die ietwat mysterieuze man van het circus om zijn flyers uit te delen via de kleuterjuf. De rood met wit geschilderde bestelwagen met het opschrift Circus Rondo hadden al evenveel magie als de tovenaar van het circus zelf..

 

Na schooltijd was het dan altijd afspraak op de plaats waar het evenement zich zou afspelen.. De aankomst van de eerste wagens.. ik zie sommige nog met hun fietsje als bij wijze van gids ze begeleiden tot op de plaats van afspraak. In ons geval het kerkplein. Ja, Justin woonde in wel een heel klein dorp waar de markt nog het kerkplein noemde.. De open air tractor, met daarop de man met cowboyhoed die het dorp binnenreed,  de circustent op zijn kar.., waren al een attractie op zich voor mij. Even als het opzetten van de tent.

 

Echt quality time was dit toen. Wat hadden we toch een leuke kindertijd, waren mijn bevindingen. De wagens met de dieren waren niet veel meer dan de kinderboerderij van vandaag. Een paar honden, geiten en pony’s maakten het zowat compleet. De leeuwen en olifanten waren echt zigeunersbedrog. Als klein kinderen fantaseerden we er op los dat de betreffende wagen mss wel helemaal op het laats zou aankomen. Of dat ze mss wel in die wagen zaten die niet open kon, kinderlijke fantasie, fabulous toch. Het vragen, dit durfde niemand.. Was als kind niet van de spontaanste en vond dit volkje eigenlijk maar een beetje creepy, vandaar.  

 

Een dorp vol sissy’s, nee ik denk het niet. Maar de Mighty macho’s waren er gewoon van overtuigd dat ze zouden komen. Het stond toch op de pamfletten.. yeah, right ! Het was toen nog niet verkeerd van die Personality’s te volgen. Pas later kreeg ik de onschatbare info dat dit nu net de personen waren met de Oer-factor (op eigen risico factor) J.

 

Oh, ik herinner me ook nog de golddigger bimbo. De kassa madame. Als ik daaraan terugdenk is zij mss wel hét voorbeeld wat toen een totally make-over is van nu. Hoe die eerder norse dame veranderde met de gepaste outfit in een over the top miss rich & famous (denk iets in de stijl van veren en een wel héél mini rokje, en stiletto’s om u tegen te zeggen) en de woorden. Welkome, i proudly presents…

 

Op zijn achterpoten lopende hond, rondjesdraaiende pony’s, de geiten.. wel die deden niets eigenlijk?! (behalve stinken), Pipo de clown en de koorddanseres. Maar de olifanten.. wel die waren er van mij niet bij en zullen er deze keer ook niet zijn denk ik. De kinky lady achter de kassa vind het vast ma nen detail. Ma voor de kids It's all in the details..  Of hoe sommige dingen zelfs met verloop van tijd nooit zullen veranderen. Laat het ons olifantenbedrog noemen J. Toch vonden we het een geweldige vertoning. Hoe de kinderen het dezer dagen ontvangen, ik zou het niet weten als ze er nog in geloven dat die Dumbo’s écht mee zijn.. Op een fijne manier bedrogen worden in je kindertijd, in een volwassen leven kan je er enkel maar van dromen.

 

Hmm., op een fijne manier bedrogen worden, sounds tricky J.

12:03 Gepost door Justin in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

'k Vrees... ...dat als 't hen nog wat meer worst zal wezen dan nu, de affiches voor een volgende generatie zelfs niet meer gedrukt gaan worden. Fijn bedrog komt tegenwoordig binnen in huis langs 2 electrische draadjes...

Gepost door: Beowulf | 31-10-06

Truuken van de foor Het is meer dan 10 jaar geleden dat ik nog ’s naar een circus ben geweest, en toen was het op zijn beurt ook al 10 jaar geleden. Het is entertainment van het puurste soort. Vroeger was er op tv een jeugdserie over het circus, ‘Circus Rondau’ geloof ik, met Ann Petersen. Ik herinner me dat ik zeer onder de indruk was van een aflevering waarin het circus afbrandde of weggeblazen was door een storm en alle beesten plots dakloos waren.

Gepost door: Fresco | 01-11-06

De commentaren zijn gesloten.