11-12-06

Lost Motivation...

imagesCAPCBRHK

Als ouder hebben we allen het beste voor met onze kids zoveel is zeker. Als je kind ambitieus is brengt je dat natuurlijk een bepaalde vorm van trots bij. Junior heeft bij het ter wereld komen daar ruimschoots op bedeeld geweest. Fijn! Wat hij wil worden of waar hij wil staan in het leven werd hem al heel vroeg duidelijk. De behaalde punten in het lager onderwijs lieten het hem ook toe het ergens in die richting te zien. Mister Love is een belezen man met hoger functie en diploma die zich maar al te graag ten dienste stelt als het brein ergens stokt van Junior. Hij helpt als het ware mee bouwen aan de voorname toekomst dat Junior voor ogen heeft. Een diepe buiging van mij kan amper mijn waardering betreffende tot uiting brengen. Als ouder is het natuurlijk heerlijk als je u kind zijn mogelijkheden voor de volle honderd procent ziet benutten. Zeker als dit in lijn ligt van wat zijn idee is wat hij later wil worden in het leven.

 

De trots en waardering groeit natuurlijk naar de gradatie en ernst van zaken. Hoe hoger de studie, hoe meer herkenning en betere kansen voor een bepaalde functie. Die kennis word dan later verrekend in harde valuta om de verworven kennis ten dienste te stellen van de maatschappij. Natuurlijk altijd met in het achterhoofd de gedachte dat ieder ouder trots is op zijn kind. Van gediplomeerd houtbewerker tot een burgerlijk ingenieur. Altijd maar in de context dat hij zijn capaciteiten honderd procent heeft benut.

 

Dit zijn nu net de donkere wolken aan het firmament van Junior die me op dit eigenste moment uit mijn slaap houden en de aanzet zijn van dit postje. Gezicht op onweer bij de vermelding ‘heb je al geleerd of al klaar met het werk’. Herken je het als ouder? Junior begint weer aan de strijd tegen de examens en ook als ouder word je verscheurd door interne vertwijfeling: u wilt helpen, maar wat u ook doet, het lijkt wel een tegendraads effect te hebben. Op momenten schat hij de ernst van de zaak net iets te simplistisch in. Hopelijk is hij maar net eens de pedalen kwijt. De manier hoe hij de aankomende proeven voorbereid voeden die vervelende gedachten die een mens in het negatieve trekt en word verwoord met ‘zorgen’. Want als ouder wil ieder dat zijn kind slaagt in wat het voor ogen heeft. Als de kansen dan afnemen doordat de motivatie opeens zoek blijkt te zijn zet dit je aan het denken. Zeker als leerkrachten geloven in het kunnen van je knaap.

 

Het ter orde roepen over de feiten word dan al snel gezien als een vervelende preek van de mensen die het dichtst tegen je aanleunen. In Junior zijn geval, de Mama, Mister Love en Justin. Mister Love is in zijn geval iemand extra die toeziet om te leiden en zijn capaciteiten te benutten. Dit met een ongekende motivatie. De ware toedracht van de zaak wordt tijdens die preek meestal over het hoofd gezien junior. Dit is dat ieder wil dat je slaagt in wat je voor ogen hebt. Dat ieder wil geloven in wat je wilt in het leven. Kortom dat we je droom van harte gunnen wat je toekomst betreft.

 

Dat de richting Latijn de nodige inzet vraagt is vanzelfsprekend. De capaciteiten indachtig, mogelijk. Dat de materie soms niet tot de verbeelding spreekt is evident. De weg naar kennis en wijsheid vergt en vraagt iets van een mens. De gebraden kippen vliegen nu eenmaal niet zomaar in de mond. ‘In heaven’ word wel eens verteld. Hier echter moet er voor gewerkt worden. Het is niet altijd even gemakkelijk maar wie de eindstreep haalt mag trots zijn. Dit is nu net waar die preken over gaan. De droom van je kind te zien in vervulling gaan. Dit is in eerste plaats die van een kind die uitgroeit naar wat hij voor ogen heeft. Die alle kansen heeft benut die in zijn mogelijkheden lagen. Pas nadat je voor jezelf het verrukkelijke gevoel van trots je eigen maakt word de trots bij de ouder geboren.

 

Voor de trots van Ma, Pa en Mister Love word het niet gedaan. Enkel voor die van jou. En dit is nu net wat je Pa, Ma en Mister Love je niet willen onthouden.

 

Liefs J.

02:55 Gepost door Justin in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.